Nieuw Dakota opent Food Chain Project met DIJKWIJN

ND DW

Op zondag 9 november om 16:00h opent kunstinstelling Nieuw Dakota het Food Chain Project. DIJKWIJN is erbij! Jullie toch ook?

De tentoonstelling wordt geopend met een openingswoord van professor Patrick Healy, schrijver, filosoof en onderzoeker aan de TU Delft/Architectuur. Wij zijn blij de opening van het Food Chain Project te mogen begeleiden: met onze duidelijke standpunten over duurzaamheid en voedselverspilling willen wij inspireren tot mogelijke alternatieven en oplossingen.

Honger is het belangrijkste gezondheidsrisico in de wereld. Er overlijden per jaar meer mensen aan honger dan aan de gevolgen van aids, malaria en tuberculose bij elkaar. En dat terwijl er jaarlijks 1,3 miljard ton aan voedsel verspild wordt. Deze constatering was voor beeldend kunstenaar Itamar Gilboa aanleiding om met zijn Food Chain Project -een kunstwerk dat bestaat uit duizenden porseleinen objecten- het bewustzijn over voedselconsumptie en de herkomst van voedsel aan de orde te stellen, te beginnen bij hem zelf: een jaar lang registreerde Gilboa zijn eigen consumptie, die hij vervolgens vertaalde naar een sculptuurinstallatie.

Alle onderdelen van zijn installatie zijn individueel te koop en de gehele opbrengst van de verkopen gaat naar organisaties die zich inzetten om een einde aan honger op de wereld te maken. Denk hierbij aan de Youth Food Movement en Fairfood International.

DIJKWIJN nodigt iedereen uit om op 9 november de opening van deze boeiende tentoonstelling te bezoeken. Wellicht kun je onder het genot van heerlijke wijn middels de aankoop van een sculptuur een duit in het zakje te doen tegen honger op de wereld? Kun je niet op 9 november? Geen nood, de voorstelling loopt tot 14 december.

Turning Food into art, into food again

Over Nieuw Dakota

Inmiddels vier jaar geleden is in de schaduw van korten en bezuinigen in kunst & cultuur het ‘ongrijpbare’ Nieuw Dakota opgericht; het is geen galerie, geen broedplaats, geen museum, geen kunstenaarsinitiatief. Wat is het dan wel? Onder leiding van directeur Tanja Karreman fungeert Nieuw Dakota als een satelliet – een goede tentoonstellingsplek waar kunstenaars, verzamelaars, galeries en curators gebruik van kunnen maken. Daarbij is Nieuw Dakota een netwerkplatform, een voortdurend proces, waarvan de samenwerkingen zichtbaar worden gemaakt in de vorm van presentaties/tentoonstellingen. Nieuw Dakota brengt gerenommeerde en opkomende spelers uit de Nederlandse en internationale kunstwereld bij elkaar; een plek waar Amsterdam trots op is!

Geef een antwoord