Wie is er duurzamer? Wijnbox of wijnfles?

Box vs Fles

Glasverpakkingen worden via de glasbak ingezameld, hergebruikt als grondstof voor nieuw glaswerk en zijn dus duurzaam. Maar is dat wel echt zo? En hoe zit dat dan bij de wijnfles?

De Fles

Het grote probleem van de wijnfles is dat hij een fors eigen gewicht heeft, niet als fles hergebruikt wordt en food waste in de hand werkt.

Door het hoge eigen gewicht van de traditionele wijnfles (gemiddeld 520 gram glas) verdubbeld het totaal gewicht van een wijnvolume van 0,75 liter (750 gram wijn) naar 1270 gram. Nu moet bijna twee maal zoveel gewicht vervoerd worden. Een groot deel van de wijnflessen komt uit Nieuwe wereldlanden als Chili, Zuid-Afrika, Californie en Australie, waardoor we gigantische hoeveelheden glas over de hele wereld transporteren. Ook is de vorm van de fles onhandig, waardoor een flesvolume tijdens transport en opslag 4 maal zo veel ruimte in beslag neemt als een rechthoekig volume. Alles bij elkaar is de hoeveelheid CO2 uitstoot (carbon footprint) per wijnfles daardoor hoog.

Anders dan bij bierflessen wordt de wijnfles niet hergebruikt. Het glas wordt naar de glasbak gebracht en via versmelting verwerkt tot een nieuw glasvolume. Dit verwerkingsproces kost veel energie. Een gerecyclede glazen fles die niet hergebruikt wordt kost uiteindelijk bijna net zoveel energie als het maken van een nieuwe glazen fles.

Het komt regelmatig voor dat de wijnfles na opening niet geheel opgedronken wordt. Na een aantal dagen is de smaak verslechterd en wordt de wijn weggegooid. Naar schatting verdwijnt zo 6 liter wijn per Nederlands huishouden per jaar door de gootsteen.

De Box

Een lege Box van 5 liter weegt in totaal 267 gram. Dat is omgerekend slechts 40 gram verpakkingsmateriaal per flesvolume, waarvan slechts 12 gram plastic is. De overige 70% van het materiaal is FSC-gecertificeerd karton. En het recyclen van karton kost beduidend minder energie dan het recyclen van glas.

Door het vacuum systeem van een Box DIJKWIJN garanderen wij kwaliteit van smaak gedurende twee maanden na het aanbreken. De kans dat er uiteindelijk wijn wordt weggegooid is hierdoor verwaarloosbaar.

Onze wijnbox wordt net als de fles gerecycled, is gemaakt van FSC-karton, heeft een lage carbon footprint en voorkomt ‘waste van wijn’.

De grootste opsteker voor het milieu is dat een 5 liter Box DIJKWIJN 6,67 wijnflessen vervangt. Beter gezegd, 185 gram karton en 82 gram plastic vervangt gemiddeld 3.468 gram glas!

De algemene feiten

Glas

Glas heeft als voordeel dat het gegarandeerd geen smaak afgeeft aan etenswaar en je helder kunt zien wat je koopt. Maar alleen hervuld statiegeldglas (zoals de bierfles) heeft een gunstig milieuprofiel. Een hervulde statiegeld fles is acht maal milieuvriendelijker dan een wegwerpfles (zoals de wijnfles). Vooral het statiegeldsysteem maakt het aandeel hergebruik hoog, waardoor veel energie en grondstoffen uitgespaard worden.

Per hoofd van de bevolking belandt gemiddeld 21 kilo glas in de glasbak. Daarnaast gaat er nog eens 10 kilo glas in de vuilniszak (deksels, etiketten en voedselresten meegewogen). Met recycling van glas via de glasbak bespaar je helaas maar vijftien procent energie uit, ten opzichte van de productie van nieuw glas.

Karton

Kartonnen verpakkingen in Nederland bestaan voor meer dan negentig procent uit oud papier en karton. De rest bestaat uit nieuwe houtvezels en die komen steeds vaker uit goed beheerde bossen (FSC keurmerk). Voor de productie van karton zijn grondstoffen, landbouwgrond, water en energie nodig. De milieubelasting daalt daarom sterk bij hergebruik van (bij voorkeur FSC) karton.

Kunststof

Plastic verpakkingen zijn sterk milieubelastend, behalve wanneer ze bederf en beschadiging van voedsel voorkomen. Food waste is namelijk nog veel belastender voor het milieu. Bovendien kan plastic afval tegenwoordig bijna overal gescheiden ingeleverd worden, net als glas en papier. Ook gaat niet al het plastic huishoudafval verloren in de afvalverbrandingsoven. Bij bepaalde installaties wordt kunststof uit de afvalberg geblazen, waarna het hergebruikt wordt.

Geef een antwoord